Mentalno zdravlje roditelja

Mentalno zdravlje roditelja
Dragi posjetitelji Lotosove WEB stranice,

Često pitate telefonom za neki savjet. Vaša pitanja sugerišu na visok stepen ugroženosti mentalnog zdravlja majki, a očuvanje mentalnog zdravlja majke je nužno za uspješan psiho – fizički razvoj djeteta.

Na drugi način rečeno, suočavanje sa teškom dijagnozom je uvijek traumatično. Tako Kubler – Ross model podcrtava uspostavljanje doživotne dijagnoze djetetu je traumatičan događaj za svakog roditelja. Zatečen iznenadnom životnom promjenom, roditelj prolazi kroz pet uobičajenih stadija žalosti:

1- šok i odbijanje da se prihvati istina;
2- ljutnja i traženje krivca (grižnja savjesti,bijes,krivljenje drugih ili sebe);
3- nagodba sa životom (kad bi samo…ja bih onda…ako moje dijete ozdravi, ja ću…);
4- depresija;
5- prihvatanje činjenica i početak borbe i nastavak života

Iako je u procesu žaljenja neophodno proći kroz svih pet stadija, svaki roditelj to čini na svoj način i u različito vrijeme. Neki se, nažalost, i ”zaglave” na jednom od stadija, nedošavši nikada do kraja ciklusa, tj. najbolje pozicije da pomognu svom djetetu. Jedan roditelj djeteta sa autizmom je napisao: ”Odbijanjem da se suočite sa činjenicama i oklijevanjem da potražite stručnu pomoć za svoje dijete i sebe ne samo da ne izbjegavate,već i aktivno sudjelujete u stigmatizaciji cijele porodice,a svom djetetu uskraćujete priliku za razvoj i poboljšanje izgleda za budućnost.”

LOTOS je uvijek otvoren da vam pomogne u suočavanju sa dijagnozom i konstruktivnom rješavanju situacije (mob. 061/186955).

Što se tiče roditelja čije dijete ima Tourettov sindrom oni putuju u sve velike centre, Ljubljana–Zagreb-Beograd tražeći lijeka. Kako mi sarađujemo sa svim ustanovama posvećenim mentalnom zdravlju u ovim gradovima sasvim smo u toku dešavanja šta se dešava pristupu i terapiji ovog sindroma. Sada ćemo vam priložiti opis jednog slučaja od ovog sindroma – svi su slučajevi isti kao da su pisani kroz indigo. Kada ovo pročitate želim da se ohrabrite više za lične susrete i integrisanje tima psihološko savjetovalište, porodica i škola…
 
S poštovanjem,
prim.dr.spec.mr.sci. Aiša Smailbegović-Hadžihalilović